Video

Roliga och intressanta videoklipp

Intervjuer

Pokerskull ställer frågorna….och spelarna ger svaren

Bloggar

Våra bloggares tankar om livet, poker och annat

Erbjudanden

Vad är nytt? Vad är hett?

Nyheter

Skvaller och annat smått och gott från pokervärlden

Home » Bloggar

Vad säger etiketten?

Submitted by on Nov 16, 2011 – 22:0220 Comments

Hej,

Har supermycket hela tiden nu känns det som. De senaste veckorna har varit overload. Känner mig konstant stressad och otillräcklig. Min mage satte givetvis igång att protestera förra veckan genom att reppa magkatarr. Det är dock nåt helt annat som mediciner tyvärr inte biter på. Tough luck. Haft det många år och det är fortfarande ett olöst mysterium. Och nästkommande vecka kommer bli precis lika stressig. Jag vill ha jullov… 🙁

Skulle vilja passa på att nämna att min vän Joel uppmanat andra och även själv kommer att skänka 10% av sin vinst i december till välgörande ändamål! Exempelvis Läkare utan gränser, Röda Korset, Rädda barnen etc. Många andra spelare som hakat på att göra samma sak. Tycker det är en jättefin idé och gest. Joina?!

Ser i alla fall fram emot Marocko jättemycket. Ska bli superkul och skönt att komma bort lite grann. Kan visserligen inte klaga på att jag inte har fått resa i år. Men det blir ju lite som ett beroende. Så fort man kommer hem efter en resa så längtar man bort igen. Inte så att jag inte trivs med att vara hemma men jag tror att jag är lite inne i en action junky-period igen. Kan bero på att jag inte får något utlopp i pokern så ofta som krävs för att hålla mig lugn. 🙂

Nu till det jag ville komma till! Såg följande klipp nyss och tyckte det var lite intressant. Vad tycker ni om det? Vem har rätt och vem har fel?

Personligen har jag hamnat i liknade situation på CC för länge sedan. En ny spelare har satt sig vid bordet. Han har kanske suttit två händer innan vi hamnar i en pott mot varandra. Jag har dålig pejl på honom. Kommer nu inte ihåg vad jag hade eller vad som kom på brädan. Men jag bettade flopp och turn och han hade checksynat mig. Så på river bettar han själv ut. Stort. Potten var då ganska fin, särskilt med hans stora riverbet. Det hela slutade med att jag gjorde en hjältesyn. Han kastar då genast in sin hand och säger att jag vinner. I och med att spelaren var ny och jag ansåg att jag betalat för att få information så bad jag att få se hans hand. Jag ville veta vad han hade synat mig med all the way för att sedan slänga upp en stor bet på river.

Information är värdefullt för kommande händer. Men då fick jag en riktig utskällning av vederbörande om hur dålig stil det var av mig att kräva att handen flippades och att det är fruktansvärt respektlöst etc etc. Reglerna säger att handen ska visas och jag fick därför rätt i slutändan och handen visades. Men vad gäller etiketten i just sådana fall är jag mer osäker på. På CC begärs visning eller oftast så visar folk sina händer ändå, i 99% av fallen. Men tittar man på high stakes poker så är det aldrig någon som begär något sådant. De låter den andra spelaren mucka sin hand och that’s that. Vilket kanske å ena sidan kan anses schysst av synaren att låta det gå. Men är det å andra sidan verkligen schysst av bluffaren att bara mucka sin hand? Har någon betalat så tycker jag att man har rätten till en showdown? Vad anser ni är rätt och fel?

Ps. Skulle återkomma med lite handhistorik från senaste turneringen. Men så har jag funderat lite. Och kommit fram till att jag inte kommer att göra det den här gången. Av flera anledningar. Sry…

Senaste posterna av Lisa Odebäck

20 Comments »

 • Kalle says:

  Jag är helt oförstående till varför det här skulle handla om etikett. Har du blivit synad på river – visa din hand. Det kräver mod att göra hjältesynar på river och när man då( för en gångs skull) vinner med hjältesynen ska man banemig få se motståndarens hand…

  • Lisa Odebäck says:

   Håller med dig. Men de flesta “stora spelarna” verkar vara av en annan åsikt? Ibland är det ju skillnad på regler och etikett. Som slowrolling. Det är ju inte förbjudet, men likväl bland de största etikettbrotten du kan begå. Detta är nog dock mer i gränslandet verkar det som. Man vill ju bete sig schysst. Men jag tycker att det schyssta är att man har rätt att se handen…

   • Kalle says:

    Dom har förmodligen spelat så pass mycket händer mot varandra och känner ofta varandra väl utanför spelet. Det kan ju ha betydelse.

    Jag tycker snarare att det är mer ohyffsat att inte visa sin hand när man blir synad än att be om att få se FIs hand.

    • Lisa Odebäck says:

     Jo det är väl förmodligen så. Har jag hamnat i ett sånt läge med någon jag känner eller spelat mycket mot så tror jag inte att jag nånsin begärt att få se handen om han inte frivilligt visat.

     Agreed.

 • Mille says:

  Jag tycker att det e respektfullt att låta personen få mucka sin hand. Jag förstår att det handlar om info men du har redan fått ganska mycket info även fast du inte fått se hans hand. Och om du verkligen vill se handen så fråga om det e okej det brukar jag göra tex. Är det okej om jag får se din hand för att jag satte dig på en speciell hand och skulle vilja se om jag har rätt? Det e respektfullt och säger han nej så tvingar du han visa handen nästa gång 🙂 Plus att låt folk mucka för att det e så många som e så dåliga att dom missar att dom faktiskt satte backdoor str8 fast dom jaga flushen etc. Trust me I have seen it 100s times.

  • Lisa Odebäck says:

   Men varför tycker du inte att det istället är respktfullt av den andra spelaren att visa synaren sin hand? När han trots allt ha betalat för att se den? Jag tycker snarare att det är respektlöst att neka det. Tycker i och för sig att det kan vara skillnad om man sitter med nötens mamma och synar. Men just de marginella synerna/hjältesynerna man gör tycker jag att det känns viktigare. Framförallt för framtida beslut…

   • Mille says:

    Jag förstår vad du menar. Fast det e sällan du synar ner bara för att se handen du synar ju ner för att du tror att du har bäst hand. Saken e ju att när man blir ner synad så skäms man ofta för att man blir synad. På visssa bräder kan jag förstå att man vill se handen och då tycker jag att det e okej att be om det. Men som en hand som spelades här om dan när killen som bluffar river sa när han blev ner synad “A hög”. Och den andra ville se handen ändå och det blev disskution efter. Saken va att det fanns inga drag K hög bräda. Och han sa att han ville se handen för att se hur han spelade, om det va bustat flushdag etc. Fast det va en draglös bräda och den andra menar på att om han har A hög så ska den andra fatta att han flotar för att bluffa river. Och där håller jag med, varför ska han tvinga honom att visa den dåliga bluffen när han redan har givit i princip all info utan att visa handen?

    • Lisa Odebäck says:

     Absolut skäms man. Men har man valt att göra ett visst spel så får man väl stå för det? Man är ju alltid medveten om risken att bli synad.

     Jo, håller med i fallet du beskriver. Det är ju lite olika fall från fall… Som sagt så kräver jag inte visning av ALLA händer vid showdown. Men i de fallen man anser det vara viktigt och man ber om det så tycker jag att det känns trist att få en utskällning. Såvida det nu inte är vedertaget att det inte är “fair play” att be om det.

     • Mille says:

      Jag håller med dig om att det e vid några tillfällen man vill se. Men om spelaren ber “snälla låt mig få mucka handen” så kommer jag aldrig att tvinga honom visa. Och med dom flesta spelarna på CC, om du tvingar nån visa och har tar illa upp så försvinner din nya info som du tror att du fått. Du ger honom en ny möjlighet, att spela reverse mot dig i liknande situation eller reverse reverse så det betyder att du måste syna ner honom igen för att få se om han lärt sig nåt eller om han utnytjar situationen mot dig. För att han kommer aldrig att samma spel mot dig igen. Eller? Och då har du fått felaktig info som e sämre för dig ist för bättre. Jag förstår att du tror att du tjänar på att tvinga honom visa men jag tror faktiskt tvärtom, så länge du låter honom mucka så tror han att det fortfarande att det e ett bra spel från honom att han bara behöver beta lite hårdare nåsta gång eller nåt. Och det handlar inte om hur hårt han betar det handlar om att du har sett hur han agerar under hander, därför synar du honom. Jag kan ha helt fel men jag tror att det e bättre.

     • Lisa Odebäck says:

      Mjo, men det har nog aldrig hänt att ngn bett så snällt. Det har mest varit ilska och förolämpningar. Vilket i sin tur gör mig arg 🙂

      Men du har säkert rätt i ditt följande resonemang…

 • Jocke S says:

  Jag tycker att man har betalat (via synen) för att se FIs hand, då har man också rätt att göra det.

  Så i det här fallet skulle jag velat se Phils hand om jag var i vinnarens sits.

  Frågan som upprör vinnaren är däremot enligt mig den regel/etikettsregel som Phil hänvisar till och som jag tolkar innebär att Phil här har rätt att mucka sin hand, medans vinnaren av potten MÅSTE visa sin hand för att få potten trots att Phil muckat sin…

  Den här regeln har jag hört diskuteras på bla klubb Oden många ggr, men min upplevelse är att det inte finns någon som VERKLIGEN vet vilken regel som gäller. – Alla säger sig veta, men oftast lika många tolkningar som spelare vid bordet…

  • Lisa Odebäck says:

   Ja, den reglen finns ju. Vilket jag kan tycka är skumt. Förklaringen till att den finns (efter vad jag har hört) är för att undvika eventuellt samarbete (ship dumping etc). Vilket i och för sig kan kännas godtagbart. Men jag tycker egentligen att muckar den nedsynade personen sin hand ska vinnaren också kunna få göra det. ELLER så ska den nedsynade personen visa först och sedan synaren. Antingen eller. Men då blir det ju det där dilemmat igen. Huruvida det är schysst att “tvinga” spelare 1 att visa sin hand (om man nu vill, alla vill ju inte se den).

   • Mille says:

    Man måste visa vinnande handen för att vinna potten chipdumpning e en orsak vilket e speciellt viktigt på tunering en annan orsak e att han har en ogiltig hand ex, sspader A och spader A, eller ruter5 som redan ligger på brädan etc. Sånt händer ju också.

    • Lisa Odebäck says:

     Bara en tanke… Tänk om personen som bettar ut på river sitter med en sk ogiltig hand. Och han hoppas såklart på att få en fold och vinna potten. Men så blir han synad. Och då kan han bara slänga in handen i mucken? (semi-svagt argument för att båda händerna bör visas) ^^

     • Mille says:

      Det har ju ingen stor betydelse han har ju då redan förlorat handen låt honom mucka det spelar inge roll. Och om han e den enda som vet att det finns 2spader 5or eller vad det nu e. Är ju inte direkt hjälpsamt för honom han kommer då att lägga all sin fokus på det ist för att spela sitt spel. Han kommer aldrig få nån fördel för sån info. Jag tycker inte att argumentet e svagt 🙂

     • Lisa Odebäck says:

      Men vad händer eg. Om den som ska visa muckar. Och andra personen visar sin hand. Och DEN är en ogiltig hand. Då är ju den handen död. Men vad händer med potten? En muckad och en ogiltig hand?

  • Fredrik M says:

   Jag kan nog tycka att man ska respektera den som inte vill visa sin hand, dessutom trodde jag att om man slängde in sina kort i mitten så dog handen, således om alla har slängt in sina händer i mitten förutom en så varför ska han/hon visa sin hand?
   Extremfallet blir ju om alla foldar till BB ska han då få kräva att se vad SB hade eller knappen så att han kan säga att de var kycklingar?

 • Johan Lendenius says:

  Jag tycker det är lite av att strö salt i såren på motståndaren om man tvingar honom visa sin hand. Om det är en normal (inte otrevlig) motståndare så brukar jag låta bli att fråga om handen. Om han är otrevlig så kan jag ibland inte låta bli. Visst du förlorar lite EV på att inte få informationen men o andra sidan så tycker jag att stämningen blir trevligare utifall man låter bli att fråga och det är desto viktigare.

  Om reglerna att händerna alltid ska visas följs till 100 % så tas ju faktiskt också ett spel bort från en, nämligen bluffsynen! Har gjort det många gånger då jag varit rätt så övertygad att motståndaren bluffar och har tidigare sett att han foldar sin hand vid en eventuell syn. Har i stort vunnit 100 % av mina bluffsyner!

  • Lisa Odebäck says:

   Jag förstår hur du tänker. Min önskan är väl egentligen att motståndaren frivilligt ska visa sin hand (vilket borde vara logiskt eftersom han blev synad). Vill han nu inte det så blir det kanske lite drygt i vissa situationer, det har du rätt i. Då antar jag att man får överväga vad som är viktigast i den situationen: trevnad eller information. Men jag tycker ändå att det blir dumt att personen som frångår “reglerna” vid show down är den som har rätt att bli arg. Såvida inte etiketten säger annat, vilket är vad jag försöker reda ut 🙂

   Hahaha! Inte tänkt på den faktiskt 🙂

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.